Heeft uw hond bad angst? – Tips

Uncategorized

Er zijn honden die zich niet laten baden. Ze kunnen zelfs in paniek raken. Als het baasje dan zelf ook zenuwachtig wordt, voelt de hond dit en wordt het nog erger. Herkenbaar? Hier zijn enkele tips: 

Eerst een vraag: wat is erger? Dat de hond het vertrouwen in zijn baasje verliest of dat hij nog even vies blijft?

We mogen het vertrouwen van onze hond niet verspelen. In geen geval. De hond begrijpt niet waarom we hem wassen met warm water, ook al lijkt het vaak of hij het niet erg vindt. 

Wat moet ik doen?

Een geduldige en ervaren hondenwasser kan je helpen. Het badderen wordt gedaan door iemand die ervaring heeft en bij wie je hond geen slechte ervaringen heeft. De dog wash van een trimsalon is ook afgestemd op de behoeften van je hond. Dit maakt de situatie voor iedereen veel minder stressvol.  

Vooral voor asielhonden met weinig ervaring is het vaak de betere beslissing om een professional in te schakelen.

Daarnaast is het belangrijk om te proberen je hond te laten wennen aan water. Doe dit met kleine stapjes. Als de hond onrustig of angstig wordt, ben je te snel gegaan en kan je het beste later opnieuw beginnen. 

Hoe je te werk gaat:

Zet je hond in een lege badkuip. Voorwaarde is dat de hond hier nog geen slechte ervaringen in heeft opgedaan, anders wordt het nog moeilijker. Laat het water nog niet lopen. Je hond moet eerst wennen aan de situatie zonder dat hij kan schrikken van het gekletter van water of het geluid van de kraan. 

Vul de douchebak of badkuip met een beetje lauw water, net genoeg om de bodem te bedekken. Als je hond dit accepteert, ga je verder.

Zet de douche aan als de hond onder de douche/badkuip staat. Draai de kraan maar een klein beetje open, het water moet lauw zijn. Houd altijd één/twee vingers op de onderkant van de douchekop om temperatuurveranderingen constant te checken. Als de hond rustig blijft, raak dan de voorpoten aan met het lopende water.

Als dit geen problemen oplevert ga je steeds een beetje verder met het water tot je hond volledig is gewend aan het water dat over hem heen loopt.

Tags:

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Latest Comments
No comments to show.